Karácsonyi csokis keksz

Rózsa Andi néni receptje

Hozzávalók:

1 csésze  cukor

1 csésze  vaj

1 tojás

2 csésze liszt

3 kanál tej

1 vaníliás cukor

½  kanál sütőpor

1 csésze tört csoki

1 teáskanál gyömbér

1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A cukrot, a vajat és a vaníliás cukrot a

tojással habosra  kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a habosra kevert masszához.

 3 kanál tejjel lazítjuk, ha nagyon sűrű a massza , lehet bele többet is tenni. Belereszeljük a narancshéjat és a gyömbért.

Legvégül a csokit fakanállal hozzákeverjük és kisütjük.

 

 Sütőpapírra teszünk:1-1 kanálnyit  (ritkán,mert szétterül) majd 150-170˙C-fokon kisütjük.

Csokoládés diós-mézes kocka

Hozzávalók:

 1 dl folyékony (akác)méz,

1,5 dl juharszirup,

12-13 dkg cukor, csipetnyi só,

1 zacskó vaníliás cukor,

17-18 dkg vaj,

20 dkg puha aszalt sárgabarack,

5 dkg dió, 5 dkg mogyoró,

4 közepes tojás,

5 dl tejszín,

1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék,

50 dkg liszt,

1 zacskó sütőpor,

40 dkg ét tortabevonó,

a tepsi kikenéséhez. margarin és liszt,

a díszítéshez: tetszés szerint olajos magvak

(dió, mogyoró) és aszalt sárgabarack

Elkészítés:
Láboskában a folyékony mézet a juharsziruppal, a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral és 12-13 dkg vajjal állandóan kevergetve felforraljuk, majd kb. 2 percig főzzük. Keverőtálba öntjük, és 15 percig hűlni hagyjuk.
Közben az aszalt sárgabarackot apró darabokra vágjuk. A diót és a mogyorót finomra daráljuk,
majd a tojásokkal,2 dl tejszínnel, a fűszerkeverékkel, az átszitált liszttel és a sütőporral együtt a mézes masszába dolgozzuk. Beleforgatjuk a felaprított aszalt gyümölcsöt, és a tésztát margarinnal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk (32-38 cm-es). Előmelegített sütőbe toljuk és 175 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Láboskában a maradék tejszínt felforraljuk, a tűzhely szélére húzzuk, és megolvasztjuk benne az apró darabokra tördelt ét tortabevonót. Belevegyítjük a maradék vajat, fényesre keverjük, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A langyos mázat vastagon, hullámosan a mézes tészta tetejére simítjuk. Kb. 3 órára a hűtőbe tesszük. Végül kockákra vágjuk, és tetszés szerint díszítjük.

 

(Forrás: www.noioldalak.hu)

Szerző: Litkei Béla

D vissza